top of page

Hologramske nalepnice

DSCF7613_edited.png

Zaštita robe široke potrošnje

Već smo naveli da hologramske nalepnice mogu biti komercijalne i sigurnosne. Dok komercijalne hologramske nalepnice imaju zadatak da privuku pažnju kupaca, sigurnosne hologramske nalepnice imaju funkciju da zaštite brend, da zaštite proizvod od otvaranja i/ili menjanja sadržaja.

Vrste hologramskih nalepnica

Prvu podelu hologramskih nalepnica možemo izvršiti po vrsti nosača. Kao nosač mogu biti papirna osnova ili poliesterska.

Svaka poliesterska hologramska nalepnica po vrsti može biti permanentna, uništavajuća i total uništavajuća hologramska nalepnica. Razlika kod ove tri vrste nalepnica je u otpuštajućem sloju, da li će nalepnica moći da se odlepi i vrati na isto mesto ili će se prilikom odlepljivanja uništiti i koliko.

 

Permanentne PET hologramske nalepnice ne poseduju otpuštajući sloj i prilikom pokušaja njihovog odlepljivanja embosirani sloj čvrsto prijanja uz poliesterski nosač i ne dolazi do uništenja hologramske nalepnice.

Uništavajuće i total uništavajuće PET hologramske nalepnice imaju oslabljeno prijanjanje embosiranog sloja za poliester, pa njihovo uništenje prilikom pokušaja odlepljivanja može biti u obliku teksta "VOID", paterna "pčelinjeg saća" ili totalnog uništenja embosiranog sloja.

Što se tiče samog grafičkog rešenja hologramske nalepnice mogu biti jednoimidžne ili hologramske nalepnice sa kontinuiranim dezenom.

 

Kada se teži ka zaštiti brenda, uglavnom se ide na izradu jednoimižnih uništavajućih nalepnica. Zavisno od složenosti sigurnosnih zahteva, prilikom dizajniranja holografske slike dodaju se određene hologramske komponente koje će povećati sigurnost same nalepnice, uvećati njenu vidljivost.

 

Za veoma velike tiraže, hologramske nalepnice se mogu proizvesti i sa kontinuiranim dezenom, gde će se određena slika ili crtež ponavljati po određenoj šemi. Proizvodnja hologramskih nalepnica sa kontinuiranim dezenom je finansijski isplativija zbog manjeg otpada materijala u toku procesa proizvodnje.

 

Sigurnosne hologramske nalepnice se koriste tamo gde je nemoguće naneti hologramsku aplikaciju toplotnim putem:

  • na određenu ambalažu da bi se sprečilo otvaranje i vađenje/zamena proizvoda (lekovi, kozmetika, hrana za bebe ...);

  • na određeni proizvod kako bi se sprečilo njegovo otvaranje i zamena delova (kućišta kompjutera, radnih delova i aparata ...);

  • na razne vaučere, karte, ID kartice kod kojih je iz određenog razloga nemoguće naneti hologram toplotnim putem;

  • u promotivne svrhe, za ostvarenje određenih popusta, zaštitu robne marke ...

  • za zaštitu legitimacija, članskih i drugih kartica koje potvrdjuju identitet neke osobe ... i tako dalje.

Dodatne opcije kod proizvodnje sigurnosnih hologramskih nalepnica

 

Kod proizvodnje hologramskih nalepnica postoje dodatne opcije koje se mogu implenetirati u toku ili nakon proizvodnje:

 

  • demetalizacija - predstavlja kontrolisano uklanjanje dela metalnog sloja nalepnice, što predstavlja dodatnu sigurnosnu komponentu kao i vizuelno poboljšanje sigurnosne hologramske nalepnice koja se kao takva može ukomponovati sa već odštampanim grafičkim predloškom.

  • numeracija - serijsko numerisanje sigurnosnih hologramskih nalepnica, najčešće u crnoj boji, služi za praćenje izdavanja i prometa hologramom obeleženog proizvoda ili dokumenta.

bottom of page