top of page

Folije za zlatotisak

IMG_0752.JPG

Ako uđemo u kozmetičku radnju, koji parfem ćemo prvi uzeti i probati?

Da li je to jedan u dosadnoj četvorobojnoj ambalaži ili jedan čije je
pakovanje oplemenjeno zlatotiskom? Devet naprema jedan će biti ovo
drugo. Ali iznenađujuće, mnogi dizajneri nisu svesni velike prodajne snage
zlatotiska i dodatne cene koju on daje proizvodima. Zlatotisak čini da proizvod
bude primećen od strane kupca pošto je prvi utisak često i najvažniji.


Zlatotisak može da kreira mnoge efekte uključujući holografske imidže, multikolorne paterne i pigmente, biserne i pastelne nijanse. Zlatotisak i blindruk (slepa štampa) takođe mogu imati dodatni efekat kreiranjem 3D imidže na dvodimenzionalnim površinama korišćenjem specijalnih struktuiranih klišea.


Tradicionalno vidljiv na koricama knjiga, pozivnicama i čestitkama, zlatotisak je tehnologija kojoj se sve više grafičkih dizajnera okreće kako bi kreirali što atraktivniji imidž proizvoda. Sada se zlatotisak može videti na mnogim proizvodima široke potrošnje. Proizvođači raznih proizvoda koriste zlatotisak da privuku pažnju kupaca i uvećaju prodaju u odnosu na konkurenciju ili da uvećaju imidž komanije dodavajući zlatotisak svom pisaćem priboru, brošurama i promocionalnom materijalu.


Razvoj tehnike i tehnologije nameće novine raznim konvencionalnim
tehnikama štampe. Mali tiraži uvode sve više upotrebu digitalne štampe i
odbacivanje konvencionalne štampe u raznim segmentima. Međutim,
zlatotisak i dalje zadržava primat kao jedna od vodećih tehnika za
oplemenjivanje ambalaže, akcideničnih proizvoda, knjiga.

 

Foliotisak predstavlja štamparski proces pomoću kog se nanosi sjajni, metalik efekat na papir, plastiku, karton i slične podloge. Folije za toplotno otiskivanje predstavljaju "boju" sa kojom se ovaj štamparski proces izvodi. Folije danas nisu limitirane na srebrnu i zlatnu, u stvari čak ni na metalik efekat.

 

U stvari, današnje folije mogu da budu različitih boja, nijansi, efekata ... od pigmentnih mat i sjajnih, preko bisernih, imitacija drveta, zmijske kože ili mermera, geometrijskih šara i holograma.

Folija za toplotno otiskivanje se proizvodi naparavanjem metalnog sloja na poliesterski nosač. Folija predstavlja kompozitni materijal koji se sastoji od nekoliko različitih materijala koji svaki za sebe obavlja određenu funkciju:

  • Poliesterski nosač - služi kao nosač cele kompozitne strukture i nakon otiskivanja on se odbacuje;

  • Otpuštajući sloj - obezbedjuje otpuštanje ostalih slojeva kompozita od poliesterskog nosača nakon primene temperature i pritiska

  • Lak ili obojeni sloj - nosi boju u formi pigmenata. Najčešće je ovaj sloj transparentan i proziran što obezbedjuje metalni efekat foliji ukoliko se vrši naparavanje metalnog sloja. Ukoliko se proizvodi transparentna hologramska folija ovaj sloj se proizvodi naparavanjem titanijum dioksida.

  • Metalni sloj - najčešće se sastoji od veoma tankog sloja naparenog aluminijuma i obezbeđuje refleksne osobine poželjne kod metalik folija.

  • Lepljivi sloj - služi da učvrsti foliju za podlogu na koju se nanosi. Mogućnost nanošenja folije na određene podloge je isključivo određena ovim slojem u smislu vrste i količine lepka.

Specijalnu vrstu folija za toplotno otiskivanje predstavljaju hologrami, koji kreiraju iluziju dubine u dvodimenzionalnoj površini. Koriste se da
privuku pažnju na proizvod, za zaštitu ili da dodaju vizuelni ritam nekom
logu, crtežu ili borduri.

U našem magacinu, u svakom momentu, imamo na lageru preko 200 vrsta folija raznih boja i dezena. Veliki izbor folija u pogledu boja i nijansi, efekata može da zadovolji skoro svaki zahtev i najizbirljivijeg kupca.

 

bottom of page